Yemek ve Ötesi: Gastronomi, Kültür ve Tarih

Biradan kahveye, baharattan şekere yiyecek ve içeceklerin hikayesi nedir? Baklavanın milliyeti olur mu? Sofralar tarladan ne kadar uzaklaştı? Türkiye’nin tarım ve gıda pazarında nasıl değişiklikler oldu? 21. Yüzyılın yemek kültürü nasıl yorumlanabilir? Bunların hepsine cevap bulabileceğiniz keyifli bir yemek serisi sizleri bekliyor!

Bugün hemen hemen herkesin türlü biçimde “yemek” yemekten konuştuğu bir dünyada yaşıyoruz... Bazen yeni açılan bir restoranla, bazen televizyondaki bir yemek programıyla, bazen instagrama konulan bir fotoğrafla yemek birden sohbetin bir parçası oluveriyor... Yeni diyetler, sağlıklı beslenme gündelik konuşmaların en gözde temaları arasında. Yemek içmek bugüne kadar hiç olmadığı kadar gündelik hayatımızın içine sirayet  etmiş durumda. Bu 6 haftalık seminer dizisinde Türkiye’de ve dünyada yemek konusunda yaşanan güncel gelişmeler, öne çıkan konular ve bunların tarihsel ve toplumsal arka planı tartışılacak. Başka bir deyişle, bu seminerlerle yemek alanında Türkiye’nin ve dünyanın nereden gelip nereye gittiği, çağdaş tarihsel ve sosyolojik kuramlarla birlikte düşünülecek.

Hafta 1: Biradan kahveye, baharattan şekere: Yeme-içmenin kısa tarihi.
Acılı, bol baharatlı yemekler, kahvaltıda bira çorbası içen Avrupalılar... Şekerin kendisi kadar tatlı olmayan dünya tarihindeki yeri... Sofrada adab-ı muaşeret kurallarının geçmişi... İlk kafeler... Yeme-içme tarihinin önemli olay ve süreçleri, modernlik, şehirleşme, dünya ekonomisinde temel dönüşümler gibi temel tarihsel ve sosyolojik eksenler etrafında tartışılacak.   

Hafta 2: Baklavanın milliyeti olur mu? Ulusal kimlik ve yemek.
Fransız mutfağının geçmişi ne kadar eskiye gidiyor? Türk kahvesi mi Yunan kahvesi mi? En son ne zaman bir Japon restoranında yediniz? Müslüman mahallesinde salyangoz neden satılmaz? Kültürel miras, coğrafi işaretler, aşçılık okulları... Yemeğin etnik ve ulusal köklerinin sorunsallaştırılacağı bu haftada milliyetçilik, ulus-devlet merkezli siyasal dönüşümler, küreselleşme gibi konular konuşulacak.  

Hafta 3: Erkekler kadınlardan daha iyi yemek yapabilir mi? Toplumsal cinsiyet, beden ve yemek.
Avrupa’da restoranların tarihi, aşçılığın profesyonelleşmesi ve şeflik mesleğinin ortaya çıkışı... Cinsiyete dayalı ev içi iş bölümü... Çağımızın hastalıkları: anoreksiya-nervoza ve obezite... Bu derste birbirinden farklı gibi duran bu üç konuyu toplumsal cinsiyet, kadınsılık-erkeksilik, beden politikaları gibi kavramlar etrafında birlikte düşünülecek.  

Hafta 4: Sofra tarladan giderek uzaklaşırken: Modern tarım, toplum ve çevre.
Hibrid tohumları mı  GDO’yu mu tercih edersiniz? Organik yemek illa da daha az karbon ayak izi mi demek? Yeşil Devrim de neymiş? Deli dana, kuş gribi, salmonella... Yediklerimizden korkar olduk. Tarımın sanayileşmesi, biyoteknolojinin toplumsal sonuçları, gıda pazarının çeşitlenmesi gibi konularla bugün yediklerimizin nasıl üretildiği ve büyün bunların çevreye etkileri masaya yatırılacak.  

Hafta 5: Bir köy vardı uzakta: Türkiye’de değişen tarım ve gıda pazarı.
Türkiye’de son yıllarda tarım ve gıda üretimi büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu durum, kırsal bölgeleri ve çiftçilikle uğraşan kesimleri özellikle etkiliyor.  Bu derste tarımsal bölgelerin tarım-dışı yatırımlara açılması, küçük üreticilerin karşılaştığı sorunlar, artan süpermarketleşme ve sertifikasyon gibi konular tartışılacak. 

Hafta 6: Paçangayı panelemek: 21. Yüzyılda yemek, tüketim ve kültür.
Bugün neden yemekten çok konuşur hale geldik? Üçüncü kuşak kahve dükkanları, “celebrity” şefler, televizyonda yemek programları, gurme-yazarlar, büyüyen yemek medyası... Bütün bunları nasıl yorumlamalı? Bu derste 21. Yüzyıl Türkiyesi ve yeme-içme alanındaki gelişmeler güncel tüketim sosyolojisi yaklaşımları çerçevesinde değerlendirilecek.  

Tarih : 21 Şubat 2018
Gün : Çarşamba
Saat: 19.30 – 21.00
Süre : 6 hafta 

Katılım Bedeli 

Üye : 600 TL
Misafir : 750 TL 

Eğitmen: Prof. Dr. Zafer Yenal   

Prof. Dr. Zafer Yenal 2000 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak dersler vermekte ve araştırmalarını sürdürmektedir. Doktorasını  Binghamton Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlamış olan Yenal’ın çalışma alanları arasında yemek kültürü çalışmaları, tarım ve kır sosyolojisi ve tarihsel sosyoloji bulunmaktadır. Çağlar Keyder’le birlikte yazdığı son kitabı Bildiğimiz Tarımın Sonu başlığıyla 2013’de İletişim Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Yenal, New Perspectives on Turkey ve Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies dergilerinin Yazı Kurulu’nda yer almaktadır. 

 
© 2012 BÜMED | Her Hakkı Saklıdır. Bu sayfadaki bilgiler kaynak gösterilse dahi, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.
Kurumsal Üyelik Atölyeler BUgezi Etkinlikler Boğaziçi Dergisi BURC Powerbuy İletişim Sponsorluk