İçeceklerin Kültürü ve Tarihteki Dönüşümleri

Murat Yankı’89 ile İçeceklerin Kültürü ve Tarihteki Dönüşümleri

Herkesin tükettiği ancak nereden geldiklerini, nasıl değişip dönüştüklerini bilmediğimiz içeceklerin dünyasına bir yolculuk… 

Mutfak kültürünün demirbaşlarından içecekler, hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip. Peki, tarih boyunca nasıl şekillendiler, kültür ve dinlerle olan etkileşimleri nelerdi, geçmişten günümüze yolculukları nasıl ilerledi? Dört hafta süresince her hafta farklı bir türü içerecek olan atölyemizde; bira, rakı, şarap ve çay & kahve üzerine, Mezopotamya’dan, Avrupa’ya, 8.yy’dan günümüze geniş bir yelpazede paylaşılacak olan tarihsel ve kültürel bilgi, tüketmekten keyif aldığınız içecekler hakkında kapsamlı bir birikime sahip olmanızı sağlayacak. 

BİRANIN TARİHİ

Arkeolojik kanıtlara göre şaraptan sonra ikinci tarihi içki olan ve en az 5,400 yıllık bir tarihe tanıklık eden biranın Güney Mezopotamya’dan başlayarak kuzeye, Anadolu’da Kültepe ve Hitit kültürüne yayılan biraya daha sonra Avrupa sahip çıkıyor ve Roma döneminde ‘barbarların içkisi’ olarak tanınan bira sonrasında Avrupa uygarlığının eşlikçisi oluyor. Osmanlı’ya da 19. Yüzyıl ortalarında geliyor. Atölyede bu uzun tarihsel süreç bira örneklerinin tadımıyla anlatılıyor.

ASLAN SÜTÜNÜN HİKAYESİ

Yolculuğuna Arap coğrafyasında, 8. Yüzyılda başlayan ve Arapça olarak “el kohl” olarak adlandırılan madde yüzyıllarca medikal amaçlarla kullanıldıktan sonra 16. Yüzyıldan başlayarak damakları şenlendirir hale geldi. 19. Yüzyılın ikinci yarısından başlayarak da renkli bir tarihe eşlik etti ve günümüze ulaştı. Atölyede rakının hikayesi, onun alametifarikası, eski İstanbul meyhaneleriyle birlikte anlatılıyor.

DİNSEL BİR ÖĞE OLARAK ŞARAP

1)ÇOK TANRILI DİNLER VE ŞARAP, DİONYSOS KÜLTÜ                                                                                              Şarap yalnızca bir içki değildir. O politik, ama her şeyden önce dinsel bir enstrümandır. İlk olarak pagan dinlerde şarabın rolü, ona atanan tanrı ve o tanrının özellikleri, onun Anadolu’daki başlıca kült merkezleri anlatılıyor.

2)TEK TANRILI DİNLER VE ŞARAP: MUSEVİLİK, HIRİSTİYANLIK VE MÜSLÜMANLIK’TA ŞARAP ALGISI. Aynı topraklarda doğan üç dinin şaraba yaklaşımlarının farklılığı, dinsel metinler, emirler ile anlatılıyor. Özellikle Hıristiyanlıkta şarabın bir toplum yapıcı rolü ve dinsel toplumsal hiyerarşiyi nasıl biçimlendirdiği özellikle Akdeniz toplumlar temelinde inceleniyor.

AVRUPA’NIN TARİHSEL DÖNÜŞÜMÜNDE KAHVE VE ÇAYIN ROLÜ                                                 Rönesans ve Reform hareketleriyle Avrupa çalkalanırken bunların sonucu ve nedeni olan iki içecek ve onların yeni Avrupa’nın oluşmasıyla kendilerine edindikleri yeni yer anlatılıyor. Felsefi aydınlanma ve sosyal modernleşme ekseninde içkilerin rolünden söz ediliyor. Ayrıca çayın ve kahvenin kadim tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun buradaki rolü anlatılıyor.

Tarih: 15 Kasım 2017
Süre: 
4 hafta

Saat: 19.30 – 21.00
Gün: Çarşamba

Katılım Bedeli
Üye: 450 TL
Misafir: 550 TL

Detaylı bilgi ve rezervasyon için:
kurs@bumed.org.tr / 212 - 359 5813  

MURAT YANKI’89
Murat Yankı 28 Nisan 1964’te Elazığ’da doğdu. Liseyi Galatasaray Lisesi, Üniversiteyi de Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji bölümünde tamamlayan Murat Yankı üniversite yıllarında profesyonel tercüman rehberliğe adım attı ve 1986 yılında profesyonel tercüman rehber oldu.  İngilizce, Fransızca, Japonca ve İtalyanca dillerinde yaklaşık 30 yıl tüm Türkiye’de rehberlik yaptı. 

2004 yılından bu yana şarap sektörüyle ilgilenen Yankı bu alanda eğitimci olarak Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Namık Kemal Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksekokulu gibi kurumlarda şarap tarihi, dünya şarapçılığı, sommelierlik gibi dersler vermiştir. Şarap ve mutfak tarihi araştırmaları da yapan Murat Yankı bu konularda eğitimler ve seminerler vermektedir. Kapadokya Şarapçılık Tarihi’ni anlatan bir kitabın yanı sıra çok sayıda yayınlanmış bilimsel ve güncel makalesi vardır.

Murat Yankı uluslararası şarap eğitim kurumu WSET ileri düzey mezunu olmak dışında AIS (İtalyan Sommelierler Birliği) Altın Diplomasına sahip ve bu kurumun Türkiye’deki ilk üyesidir. Murat Yankı aynı zamanda Türkiye’nin ilk şarap turizmi platformu olan www.vinotolia.com’un kurucusu ve Kapadokya’da şarap temalı bir butik otel olan Şıra Otel’in (www.hotelsira.com) sahibi ve işletmecisidir. 

Murat Yankı hala Kapadokya Meslek Yüksekokulu ve çeşitli kurumlarda Dinler Tarihi dersleri vermektedir

 
© 2012 BÜMED | Her Hakkı Saklıdır. Bu sayfadaki bilgiler kaynak gösterilse dahi, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.
Kurumsal Üyelik Atölyeler BUgezi Etkinlikler Boğaziçi Dergisi BURC Powerbuy İletişim Sponsorluk